ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ! Call Us Free
210 75 20 802
Πυργοτέλους 7 & Κρησίλα, Παγκράτι

Τι είναι το Τάεκβοντο

Το Τάεκβοντο είναι μια πολεμική τέχνη φιλοσοφικού και συμβολικού χαρακτήρα με προέλευση την Κορέα. Αποτέλεσε έναν τρόπο ζωής για τον κορεάτικο λαό για περισσότερα από 2000 χρόνια και συνεχίζει να εμπνέει με τον ίδιο τρόπο ακόμα και σήμερα όχι μόνο ανθρώπους στην Ασία αλλά και στον Δυτικό κόσμο.

Τι σημαίνει όμως η λέξη Τάεκβοντό;

ΤΑΕ: χρησιμοποιώ το πόδι – λακτίζω ΚWON: χρησιμοποιώ το χέρι – γροθιά DO: Δρόμος, Φιλοσοφία, Τέχνη, Μέθοδος, Τρόπος

Είναι μία πολεμική τέχνη αυτοάμυνας, που χρησιμοποιεί σαν όπλα μόνο τα γυμνά χέρια και πόδια. Είναι ένας συνδυασμός πλούσιας φιλοσοφίας, κουλτούρας και πνευματικής πειθαρχίας, αλλά ταυτόχρονα και σωματικής εξάσκησης και ικανότητας. Τεχνικά διαχωρίζεται σε 4 τομείς:

  1. Στις τεχνικές αυτοάμυνας (Hosinsul)
  2. Στο αγωνιστικό μέρος (Kyorugi) που είναι και το πιο δημοφιλές, με την εφαρμογή όλης της τεχνικής κατάρτισης κατά την αγωνιστική αναμέτρηση.
  3. Στις φόρμες (Poοmse) που είναι ένας συνδυασμός προκαθορισμένων αμυντικών και επιθετικών τεχνικών και κινήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις, εναντίων ενός ή περισσότερων υποτιθέμενων αντιπάλων.
  4. Στις τεχνικές των θραύσεων (Kopca) που απαιτούν αυτοσυγκέντρωση, αυτοέλεγχο, τεχνική, ακρίβεια, ταχύτητα και δύναμη.

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η πειθαρχία, ο σεβασμός και η αυτοσυγκέντρωση διαδραματίζουν τον κυρίαρχο ρόλο ως βασικές αρχές του αγωνίσματος, όπως και στο Taekwondo ως παραδοσιακό άθλημα. Σημαντικός παράγοντας είναι, όπως και σε κάθε άλλο ολυμπιακό άθλημα, ο αθλητής να διακατέχεται από ένα πνεύμα ευγενούς άμιλλας, να παρουσιάζει μία υγιή ανταγωνιστική συμπεριφορά, καθώς και να λειτουργεί με υπομονή και επιμονή ώστε να πετύχει το στόχο του.

Στο Tae-Κwon-Do δεν προπονεί και βελτιώνει κανείς μόνο τη γενική φυσική του κατάσταση, όπως το μυοσκελετικό και καρδιοαναπνευστικό του σύστημα, αλλά και την ψυχική και πνευματική του υγεία. Γενικότερα, η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη βοηθάει το πνεύμα, εμπνέει σεβασμό, ευγένεια, μετριοφροσύνη και αυτοκυριαρχία, προάγει τον συγχρονισμό, την συγκέντρωση και την αντίδραση, όπως επίσης την υπομονή και την επιμονή, στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική υγεία και την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.

ΥΛΗ ΤΑΕKWONDO

Στο Ταε Κβον Ντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.

Όσο ο αθλητής έχει κάτω από μαύρη ζώνη, βρίσκεται στον βαθμό των CUP (κουπ).
Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί CUP. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μισή μαύρη ζώνη. Η νέα ζώνη αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (POOMSE), παρόντος του δασκάλου και άλλων κριτών. Κάθε φορά που αλλάζει ζώνη, τα CUP μειώνονται κατά 1.

Μόλις πάρει τη μαύρη ζώνη αποκτάει ένα DAN (νταν).
Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην Εθνική Ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο για να αποκτήσει περισσότερα. Ο μέγιστος αριθμός DAN είναι 9.

Λευκή Ζώνη 10 CUP

Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Τάε Κβον Ντο.

Μισή Κίτρινη Ζώνη 9 CUP

Κίτρινη Ζώνη 8 CUP

Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού, καθώς σε αυτό το στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Τάε Κβον Ντο.

Μισή Πράσινη Ζώνη 7 CUP

Πράσινη Ζώνη 6 CUP

Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού καθώς σε αυτό το στάδιο ξεκινά η ανάπτυξη της τεχνικής του μαθητή.

Μισή Μπλε Ζώνη 5 CUP

Μπλε Ζώνη 4 CUP

Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο κατευθύνεται το φυτό καθώς μετατρέπεται σε δέντρο, έτσι όπως αναπτύσσεται και η εξάσκηση στο Τάε Κβον Ντο.

Μισή Κόκκινη Ζώνη 3 CUP

Κόκκινη Ζώνη 2 CUP

Συμβολίζει τον κίνδυνο, ο μαθητής μαθαίνει να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλό του.

Μισή Μαύρη Ζώνη 1 CUP

Μαύρη Ζώνη 1 DAN

Είναι το αντίθετο του λευκού, και άρα συμβολίζει την ωριμότητα και την προχωρημένη γνώση του Τάε Κβον Ντο.
Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.